Uinti harrastuksena — 15-vuotiaan kilpauimarin ajatuksia uinnista
Elina on 15-vuotias kilpauinnin harrastaja Vantaalta. Vielä yli seitsemän vuoden uinnin harrastamisen jälkeen Elinan mielestä uinti on yksi hauskimmista tavoista viettää vapaa-aikaa. Uinti on aina ollut iso osa Elinan elämää.
Uinti harrastuksena
— Aloitin kilpauinnin suoraan uimakoulusta. Olin motivoitunut uimaan, koska pidin uinnista jo uimakouluissa, mutta kun siirryin kilpa-ryhmään, pääsin myös kisaamaan, mikä oli mielestäni hauskaa. Myös se, että kaikki läheiseni, valmentajani ja ystäväni kannustivat minua uimaan, kannusti minua jatkamaan, kertoo Elina.
Harrastuksena Elina kuvailee uintia mukavana ja terveellisenä tapana liikkua
Uinti on tärkeä perustaito osata ja harrastuksena siitä oppii Elinan mukaan monia uusia asioita, esimerkiksi uusia uintilajeja tai erilaisilla teho-alueilla uimista. Uinnin harrastamisen ei ole pakko olla tavoitteellista, sitä voi harrastaa myös hauskanpidon ja mukavan liikunnan takia.
— Uinti, niinkuin mikä tahansa urheilulaji, vie paljon energiaa. Tämän takia on tärkeää varmistaa, että saa tarpeeksi lepoa ja ravintoa harjoitusten lisäksi. Haluan varmistaa että saan tarpeeksi lepoa ja ravintoa niin, että jaksan treenata täydellä teholla, Elina kuvailee.
Yli puolet elämästään uinnin parissa viettänyt Elina tietää, että laji vie paljon aikaa ja energiaa
— On kuitenkin täysin mahdollista yhdistää koulu ja uinti niin, että löytää tarvittavan ajan molempien tekemiseen. Välillä saattaa joutua jättämään jotain välistä toisen takia, mutta yleensä ne saa järjestettyä niin, että molempiin jää riittävästi aikaa.
Kilpauinti arjessa
Kilpauinnissa kilpailtavat lajit ovat Elinan mukaan perhosuinti, selkäuinti, rintauinti, vapaauinti ja sekauinti, jossa uidaan kaikki edelliset lajit siinä järjestyksessä, kun ne on lueteltu. Kilpailuissa uidaan matkoja 25m ja 1500m välillä. Elina mainitsee lempilajeikseen 50 metrin ja 100 metrin vapaauinnin. Kilpauinnissa on myös erikseen arvokilpailuja, esimerkiksi Olympialaiset, MM-kisat, EM-kisat ja SM-kisat. Nuorille ja lapsille arvokisoja ovat muun muassa NSM-kisat, IKM-kisat tai Rollot.
Uintikilpailuissa voidaan uida joko 25 tai 50 metrin altaassa
Riippuen altaan pituudesta, kilpailussa uituun aikaan joko lisätään tai vähennetään muutamia sekunteja. Pitkällä radalla uiduista vähennetään muutama sekunti lyhyelle radalle ja samalla tavalla lyhyellä radalla uituihin aikoihin lisätään muutama sekunti pitkälle radalle.
— Uinti on harrastuksena turvallinen ja vähän vammoja aiheuttava laji. Uinti on mukavaa tekemistä ja hyvä liikunnallinen laji kenelle tahansa. Mielestäni uinti on kivaa, koska saan kilpailla ja olla vedessä, ja minulla on paljon hyviä ystäviä ryhmässäni ja sen ulkopuolella, kertoo Elina.
Uintitreenien lisäksi harrastukseen kuuluu kuivatreenejä
Kuivatreenit ovat yhtälailla osa viikko-ohjelmaa ja niitä tehdään säännöllisesti. Kuivatreeni voi olla vaikka altaan reunalla käytävä kuntopiiri tai kuntosaliharjoittelu. Uintiharrastus pitää sisällään myös leirejä.
— Leirien määrä voi riippua seurasta, ryhmästä, tasosta — oikeastaan mistä tahansa. Itselläni on leirejä yleensä 2-3 kertaa vuodessa, joiden lisäksi vaihtelevasti myös kotileirejä. Niillä leireillä joilla itse käyn, on yleensä kaksi uintitreeniä päivässä ja useita kuivatreenejä. Leireillä kuluu energiaa paljon enemmän kuin normaalilla viikolla ja siksi siellä on erityisen tärkeää varmistaa, että saa tarpeeksi lepoa ja ravintoa, kuvailee Elina uintileirejä.
— Itselleni kilpauinti on muodostunut elämäntavaksi. Koulun ulkopuolella vapaa-aika rakentuu harjoitusten ja kilpailujen ympärille, Elina summaa.