Ohjeet vauva- ja perheuintiin
Tervetuloa uimaan FitPitin kanssa!
Uimahallille on hyvä saapua 10-15 minuuttia ennen uinnin alkua ja altaalle siirrytään vasta kun oma uintihetki alkaa. Vauva- ja perheuinnit järjestetään yksityisissä allastiloissa, joten yleisöasiakkaita uimahallilla ei ole, mutta allastilassa saattaa olla käynnissä toisen ryhmän tunti tai esimerkiksi kuntoutujia uimassa. Toivomme, että rauhoitat allastilan ja altaalle siirrytään vasta kun oma uimakoulu alkaa.
Peseydythän huolellisesti saippualla ennen ja jälkeen uinnin. Vauvat ovat puhtaita, joten alle 7kk vauvojen ei tarvitse käydä suihkussa, ainoastaan vaippa-alueen pesu riittää. Yli kahdeksankuisten lasten kanssa käydään suihkussa ennen uimapuvun pukemista. Pitkät hiukset tulee sitoa kiinni ponnarilla tai käyttää uimalakkia. Riippuen lapsen iästä, lapsen on lisäksi hyvä käydä vessassa ennen uimakoulun alkua.
Täytäthän esitietolomakkeen ennen ensimmäistä uintikertaa jotta ohjaaja osaa huomioida kaikki lapset ikätasoisesti.
-
Kun ilmoittaudut verkkokaupassamme vauvauintiin tai perheuintiin, saat vahvistuksen kurssista sähköpostitse. Vahvistusviestissä on uinninopetuksesi päivämäärät, kellonaika ja paikka. Saat lisäksi erillisen aloitusviestin sähköpostitse lähempänä opetuksen alkamisajankohtaa. Viestissä kerrotaan tarvittavat tiedot uintipaikalle saapumiseen, esimerkiksi ovikoodi mikäli sellainen on käytössä.
-
Yksittäisistä poissaoloista vauvauinneissa tai perheuinneissa ei tarvitse ilmoittaa erikseen. FitPitillä on mahdollista korvata yksi poissaolokerta vauva- tai perheuinneista erillisellä korvauskerralla. Lue lisää poissaoloista täältä.
-
Vauvauinnit ja perheuinnit järjestetään Pasilassa (Validia kuntoutuskeskus) ja Kauniaisissa (Kaunialan sairaala). Pasilan uinnit järjestetään lasten altaassa, Kauniaisten allas on syvyydeltään 150-160cm.
Tutustu uintipaikkoihin tarkemmin täällä.
-
Vauvauinti on tarkoitettu 3-12 kuukautta vanhoille vauvoille ja heidän mukanaan uimaan tuleville aikuisille (esimerkiksi vanhemmille, isovanhemmille tai muille lapselle turvallisille aikuisille). Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta uimisesta.
Vauvan täytyy painaa enemmän kun 5 kg, jotta hän pysyy lämpimänä 32 asteisessa vedessä. Jos raskauden tai synnytyksen aikana on ollut jotakin poikkeavaa, on hyvä saada kirjallinen osallistumislupa hoitavalta lääkäriltä.
-
Pakkaa vauvaa varten mukaan kaksi pyyhettä, yksi kuivausta varten ja toinen pitämään vauvaa lämpimänä uinnin jälkeen. Mukaan tarvitset myös uimapuvun ja uimavaipan. Turvakaukaloa varten kannattaa ottaa mukaan kosteussuoja. Uinnin jälkeen on hyvä olla mukana vaihtovaippa ja vaihtovaatteet. Huonon päivän sattuessa uintipäivälle voi ottaa mukaan tutun lelun tai tutin.
Vanhemmalle mukaan pyyhe, uima-asu ja mahdollisesti myös uimalasit sekä uimalakki.
-
Perheuintiin voi osallistua perheen kaksi 1—6-vuotiasta lasta ja kaksi aikuista (esimerkiksi vanhemmat, isovanhemmat tai muut lapselle turvalliset aikuiset). Turvallisuussyistä perheuintiin tulee osallistua yksi aikuinen per osallistuva lapsi.
Perheuinti tarjoaa mahdollisuuden uida koko perheen kesken ottamalla uintiin mukaan molemmat vanhemmat ja mahdolliset sisarukset. Perheuintiin osallistuessa ei tarvita aikaisempaa kokemusta uinnista tai vedestä. Tavoitteena on luoda mukava ja turvallinen perheen yhteinen uintihetki sekä kehittää lapsen motorisia taitoja.
Perheuinti on oiva tapa oppia lisää tietoa uinnin oppimisen etenemisestä sekä rohkaista lasta itsenäistymään vedessä.
-
Perheuintiin tarvitset mukaan sekä aikuiselle että lapselle pyyhkeen, uima-asun sekä uimalasit. Suosittelemme myös uimalakin käyttöä.
Uimalaseilla helpotetaan veden ja kloorin joutumista silmiin. Lapsi uskaltautuu usein kastamaan naamansa helpommin käyttämällä uimalaseja ja oppii näin ollen myös nopeammin sukeltamaan.
Uimalakki pitää pienen uimarin lämpimänä — tiesithän, että kehon lämmöstä suurin osa haihtuu päästä? Uimalakki pitää myös pitkät hiukset kurissa altaassa.
Valmistautuminen uintiin
-
Kotikylpeminen on usein vauvan ensikosketus veteen. Kylvetyksessä kannattaa olla mukana kummatkin vanhemmat, jotta molemmat osaisivat tulkita vauvan reaktioita myös uima-altaassa.
Jotta uinnin aloittaminen olisi helpompaa, on hyvä kylvettää vauvaa kotona vauvauinnin ajankohtana. Vedestä jää lapselle hyvä mielikuva, kun kylvetykset sujuvat mielekkäästi. Tämän takia kylvetyksiä ei kannata tehdä nälkäisenä tai väsyneenä.
Ammeeseen on suositeltavaa laittaa runsaasti vettä. Vauva kannattaa totuttaa ennen ensimmäistä uintikertaa 32 asteiseen veteen laskemalla kylpyveden lämpötilaa vähitellen kerta kerralta 37 asteesta kohti 32 astetta. Veteen kannattaa tutustua leikkien ja jutellen.
Kylvetyksessä on hyvä hieman jo totutella veteen tuloon kasvoille esimerkiksi kastelemalla vauvan kasvoja märällä kädellä tai roiskimalla vettä.
-
Ennen vauvauinnin aloittamista kannattaa keskustella harrastuksen aloittamisesta neuvolassa tai lääkärintarkastuksen yhteydessä. Kolmekuukautisrokotus on hyvä ottaa ennen uinnin aloittamista. Emme kuitenkaan suosittele uimaan tulemista rokotteenottopäivänä.
Vanhempien mahdolliset vesipelot on hyvä voittaa ennen vauvauinnin aloittamista, sillä vauva oppii aikuisen reaktioista ja pelko saattaa täten heijastua vauvaan. Allastilassa äänet kaikuvat hyvin, joten on suositeltavaa totutella vauvaa erilaisiin äänimaisemiin jo ennen vauvauinnin aloittamista.
Varaa lähtöön ja valmistautumiseen riittävästi aikaa. Huolehdi siitä, että lapsi on tyydytetty (uni ja ruokailu), kun tulette uintiin. Lasta ei kuitenkaan kannata ruokkia juuri ennen uimaan tulemista, näin vältytään pulauttelulta. Vauva olisi hyvä ruokkia noin puolitoista tuntia ennen uintia.
Halliin tarvitset mukaan ison pyyhkeen, jossa vauvalla on lämmin olo. Ennen uintia vauvaa ei rasvata, sillä rasvaus tekee vauvasta todella liukkaan veteen mentäessä.
-
Ennen uintia on hyvä pestä huolellisesti omat meikit, vartalorasvat ja hiukset. Tällöin pystymme yhdessä pitämään allasveden mahdollisimman puhtaana. Pidemmät hiukset tulee sitoa kiinni tai vaihtoehtoisesti voi käyttää uimalakkia. Myös aikuisten on noudatettava tätä ohjeistusta. Vauvat ovat puhtaita, joten alle 7kk vauvojen ei tarvitse käydä suihkussa, ainoastaan vaippa-alueen pesu riittää. Yli kahdeksankuisten lasten kanssa käydään suihkussa ennen uimapuvun pukemista. Korut ja kellot tulee jättää pukukaappiin, sillä vauva voi tarttua kiinni koruihin tai korut saattavat raapia vauvan ihoa.
Allastiloissa vauvaa kannattaa kuljettaa turvakaukalossa. Monet suojaavat kaukalon sänkyyn tarkoitetulla muovitetulla froteella, jotta kaukalo ei kastu vaikka vauva pissaisi kaukalossa ollessaan. Liiku pesu- ja allastiloissa rauhallisesti kaatumisen välttämiseksi.
Lapsia kannattaa ohjeistaa allastiloissa toimimisesta. Allastiloissa ei saa juosta tai huutaa ja altaaseen saa mennä vasta kun ohjaaja on antanut luvan. Altaaseen mennään vasta oman ryhmän alkaessa.
Mikäli haluatte käydä lapsen kanssa saunassa, se kannattaa tehdä vasta uinnin jälkeen, sillä saunomisen jälkeen vesi voi tuntua lapsesta kylmältä. Jos saunassa on samanaikaisesti vauva, löylyä ei saa heittää.
-
Altaasta noustaan ylös, kun oma uintiaika on loppunut. Vauvaa varten altaalle kannattaa ottaa mukaan pyyhe, johon hänet voi kietoa heti altaasta noustessa. Suihkussa pitää käydä myös uinnin jälkeen. Halutessa saunassa voi käydä lämmittelemässä. Jos vauva on erityisen herkkäihoinen, kannattaa vauva rasvata uinnin jälkeen.
Hyvä tietää
-
Kakkavahingon sattuessa uinnit joudutaan keskeyttämään, sillä ulosteen mukana allasveteen pääsee bakteereja. Uinnit lopetetaan siltä päivältä.
Pissaa uimapuku ei pidä, eikä vauvan pissaamista uima-altaaseen voi välttää. Pissasta ei kuitenkaan aiheudu vaaraa, sillä pienen lapsen pissa on puhdasta. Isompien lasten kanssa on hyvä käydä vessassa ennen altaalle tulemista.
-
Vauvan temperamentilla on vaikutusta uuden tilanteen, ympäristön ja vesielementin kohtaamiseen ja kokemiseen. Vauva voi pelästyä suuresta ärsyketulavasta tai lämpötilavaihtelusta. Sopeutuminen allasympäristöön on yksilöllistä, joten tutustukaa allastilaan ja veteen rauhassa.
Vauvan reaktioita kannattaa seurata ja totutteluun on hyvä käyttää aikaa. Kun vauvauinnissa edetään vauvan temperamentin mukaisesti, ensimmäiset uintikerrat sujuvat lempeästi eikä epämukavia tilanteita synny.
-
FitPitin vauvauinneissa tulee käyttää uintivaippaa uimapuvun alla. Uimapuvuksi suosittelemme vauvalle kokovartalouimapukua, sillä vauvan kastuessa ihosta tulee liukas. Uimapuku auttaa saamaan tukevamman ja paremman otteen vauvasta. Uimapuvun kannattaa olla lahkeellinen, jotta mahdollinen kakkavahinko pysyisi paremmin pois allasvedestä. Kaikista helpointa vauvalle on pukea pelkät pitkälahkeiset uimahousut. FitPitillä uidessa vauvalla tulee olla siis sekä uintivaippa että uimapuku.
-
Muista tulla uimaan vain terveenä. Uimaan ei saa tulla flunssassa, kuumeessa, korvatulehduksessa tai erilaisissa infektioissa. Myös huuliherpes tai rikkoontunut tai märkivä iho estävät uimatuokioon osallistumisen. Uintiin voi tulla, kun tulehdukset ja oireet ovat loppuneet. Ohjeistus koskee myös vanhempia. Jos lapsi on ollut pidemmän ajan kipeenä, kannattaa asiasta keskustella hoitavan lääkärin kanssa.
Korvatulehdus on yleinen ja erittäin kivulias lastentauti. Vesi ei itsessään aiheuta korvatulehdusta, vaan tulehduksen aloittajaksi vaaditaan virus tai bakteeri. Korvatulehduksen estämiseksi nuhaisena ei saa tulla uimaan. Jos korvatulehdus on todettu, hoitava lääkäri on paras kertomaan, milloin uinteja voi turvallisesti jatkaa.
-
Uintituokiot kestävät aina puoli tuntia, mutta tämä ei ole mikään tavoiteaika altaassa olemiseen. Uimassa voi olla myös lyhyemmän aikaa, jos huomaa uintituokion olevan lapselle liian pitkä. Lapsen ollessa kiukkuinen tai väsynyt, kannattaa uinnit keskeyttää ja kokeilla uudestaan ensi kerralla. Vauva- ja perheuinnissa korostetaan lapsen ehdoilla etenemistä ja tämä täytyy ottaa huomioon myös uintiajassa.
Jos lapsi alkaa itkemään, pyri rauhoittamaan hänet mahdollisimman pian esimerkiksi nousemalla pois altaasta ja menemällä pesutiloihin. Altaaseen voi palata, kun lapsi on rauhoittunut. Itku tarttuu helposti muihin pikku-uimareihin. Jos itku johtuu vierastamisesta, kannattaa silti altaaseen tulla mukaan vaikka ihan vain seuraamaan muiden touhuja etäältä. Epämieluisat harjoitteet kannattaa tehdä ohjaajan avustuksella, jotta jatkossa vältyttäisiin itkuilta.
Jokainen uintikerta tulisi päättää lapselle mieluisaan kokemukseen, joten itkun sattuessa koittakaa jättää lapselle hyvä mielikuva esimerkiksi rauhoittelemalla häntä suihkussa tai tutkimalla leluja.
-
FitPitin vauvauinnit ja perheuinnit järjestetään yksityisissä allastiloissa. Allastilassa saattaa olla käynnissä toisen ryhmän tunti tai esimerkiksi kuntoutujia uimassa, mutta yleisöasiakkaita uimahallissa ei uimakoulujemme aikana ole. Toivomme, että rauhoitat allastilan ja siirryt altaalle vasta kun oma uimakoulusi alkaa. Jätäthän tavarasi siististi pukukoppeihin ja/tai naulakoihin, jotta kaikilla olisi pukeutumistiloissa viihtyisää.