Vauvauinti
Vauvauinti on perheen yhteinen harrastus jossa tutustutaan ja totutellaan veteen iloisen leikin ja lorujen avulla.
Vauvauinteja järjestetään Helsingissä ja Kauniaisissa.
Käytössä
+32 asteinen
uima-allas
Tammikuun vauvauinnit varattavissa!
Tammikuun vauvauinnit varattavissa!
Kenelle?
3-12 kuukautta vanhoille vauvoille ja heidän mukanaan uimaan tuleville aikuisille (esimerkiksi vanhemmille, isovanhemmille tai muille lapselle turvallisille aikuisille). Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta uimisesta.
Missä?
Vauvauinteihin voit osallistua Pasilan ja Kauniaisten yksityisillä altailla, lämpimässä +32 asteisessa vedessä. Pasilan uinnit järjestetään matalassa altaassa, Kauniaisten allas on syvyydeltään 150-160cm.
Jokaisella uintikerralla on oma vaihtuva teema, johon pohjautuen tehdään erilaisia leikkejä ja harjoitteita vedessä vauvan kanssa
Vauvauinnissa luodaan lapselle hyvä suhde veteen
-
Vauvauinnissa lapsi tutustutetaan veteen ja vauva oppii nauttimaan vedessä olemisesta jo pienestä pitäen. Varhaisessa iässä aloitettu uinti edesauttaa lapsen uimataidon oppimista myöhemmässä iässä ja lisää vesiturvallisuutta.
Vauvauinti kehittää lisäksi paitsi motorisia taitoja, mutta myös sosiaalista kanssakäymistä muiden perheiden kanssa.
-
Vauvauintiin voi osallistua kun vauva on iältään vähintään kolme kuukautta. Tällöin vauvan valveillaoloaika on tarpeeksi pitkä ja vauva jaksaa kannatella päätään paremmin.
Vauvan tulee painaa yli 5kg ennen vauvauinnin aloittamista, jotta vauva pysyy lämpimänä 32 asteisessa vedessä.
-
Vauvauinnin voi aloittaa koska tahansa 3-12 kuukauden ikäisenä. Ryhmään mahtuu kaiken ikäiset vauvat, harjoituksia tehdään oman ikätason mukaisesti.
Sukellusrefleksi poistuu noin kahdeksan kuukauden iässä, joten jos vauvauinnin aloittaa tämän jälkeen, jäävät sukellusharjoitukset pois. Vauvauinti on onneksi paljon muutakin kuin sukeltamista!
-
Vauvauintiin on varattu puoli tuntia aikaa, mutta se ei ole tavoiteaika altaassa olemiseen — lapsen ollessa kiukkuinen tai väsynyt, kannattaa uinnit keskeyttää ja kokeilla uudestaan seuraavalla kerralla. Vauvauinnissa korostetaan lapsen ehdoilla etenemistä, mikä tulee ottaa huomioon myös uintiajassa.
Jos vauva on kovin itkuinen, pyri rauhoittamaan hänet esimerkiksi nousemalla pois altaasta ja menemällä tarvittaessa pesutiloihin. Altaaseen voi palata kun vauva on rahoittunut. Itku tarttuu herkästi muihin pieniin uimareihin. Jos koet että vauvan itku johtuu vierastamisesta, kannattaa altaaseen tulla mukaan ihan vain seuraamaan muiden touhuja etäältä.
Jokainen uintikerta olisi hyvä päättää lapselle mieluisaan kokemukseen.
-
Vauvalla on sukellusrefleksi noin kahdeksan kuukauden ikään asti. Sukellusrefleksi sulkee vauvan hengitystiet kun vauvan pää menee veden alle: refleksi laukeaa, kun takanieluun tulee noin 5ml vettä. Tämä aiheuttaa nopean nielemisreaktion sekä kurkunpään kannen sulkeutumisen, jolloin veden pääsy hengitysteihin estyy.
Hyödyntämällä vauvan sukellusrefleksiä, oppii vauva jo ennen refleksin normaalia häviämistä aktiivisen hengityksen pidättämisen veteen joutuessaan. Sukeltaminen ei kuitenkaan ole vauvauinnin päätarkoitus, vaan sitä harjoitellaan sen verran, että vauva oppii pitämään hengitystiensä suljettuna joutuessaan veden alle.