Uimataidon opettelun voi aloittaa jo 3-vuotiaana — Miksi uiminen kannattaa aloittaa varhaisessa iässä?
Mitä varhaisemmassa iässä lapsen vie uimaan, sitä nopeammin uimisesta oppii nauttimaan. Ja kun vesi on lapselle tuttu ja mieluinen elementti, sujuu uimataidon opettelukin yleensä helpommin ja nopeammin. Lue tästä miksi uiminen kannattaa aloittaa jo varhain!
Uimisen hyödyt lapsille – Miksi uiminen kannattaa aloittaa jo varhaisessa iässä?
Uimisen aloittaminen varhaisessa iässä ei tarkoita vain fyysistä kehitystä ja turvallisuutta vedessä, vaan sillä on myös kognitiivisia ja sosiaalisia hyötyjä lapsille. Tässä vielä muutamia esimerkkejä siitä, miten uiminen voi vaikuttaa positiivisesti lapsen kehitykseen!
Aistien kehitys: Vedessä liikkuminen stimuloi lapsen aisteja eri tavoin kuin maalla liikkuminen. Uiminen voi auttaa lapsen aivoja kehittymään monipuolisesti!
Kehonhallinnan, koordinaation ja motoristen taitojen parantaminen: Vedessä liikkuminen opettaa lasta hallitsemaan ja tuntemaan omaa kehoaan paremmin. Uiminen vaatii kehon eri osien koordinointia samanaikaisesti, mikä auttaa lasta kehittämään hienomotorisia ja karkeamotorisia taitoja.
Fyysinen kehitys: Uiminen erinomainen kokovartaloharjoitus, joka kehittää lapsen lihaksistoa, kestävyyttä ja joustavuutta ilman suurta rasitusta.
Sosiaaliset taidot: Uinti tarjoaa lapselle mahdollisuuden oppia sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta muiden kanssa. Ryhmässä toimiminen voi auttaa lasta oppimaan tiimityöskentelyä, jakamaan ja kommunikoimaan muiden kanssa sekä rakentamaan ystävyyssuhteita.
Psyykkinen hyvinvointi: Uinti voi auttaa lievittämään stressiä, parantamaan keskittymiskykyä ja luomaan positiivista kehonkuvaa. Uinti voi myös olla hauska ja rentouttava harrastus, joka tarjoaa lapselle iloa ja mielihyvää. Ja kun lapsi oppii uimaan ja tuntee olonsa itsevarmaksi vedessä, se voi vahvistaa itseluottamusta myös muilla elämänalueilla.
Ja lopuksi tietysti vesiturvallisuus: Aikainen tutustuminen veteen auttaa lasta tuntemaan olonsa mukavammaksi ja turvallisemmaksi vedessä. Vesiturvallisuustaidot ovat elintärkeä taito Suomen tuhansien järvien maassa!
Uimataidon opettelulle ei ole olemassa tiettyä ikärajaa
Lapsi voi aloittaa uimataidon opettelun koska tahansa, ajankohtaiseksi se tulee kuitenkin viimeistään kouluikäisenä kun kuvaan astuvat koulu-uinnit. Se, miten varhaisessa iässä uimataitoa aletaan opettelemaan, on usein lähtöisin kotioloista. Jos uinti on vanhemmille luonnollinen harrastus, pääsee lapsikin tutustumaan usein veteen aiemmin.
FitPitin uimakouluihin voi osallistua jo 3-vuotiaana
FitPitin uimakouluissa uinnin opettelun voi aloittaa jo 3-vuotiaana. Veteentotuttelu-uimakoulu on nimensä mukaisesti totuttelua veteen – tutustumista vesielementtiin ja uima-allasympäristössä toimimiseen. Pienimpien lasten uimakouluissa on tärkeää saada lapselle leikkien kautta tuntumaa uimahalliympäristöön sekä veteen. Lapsille näytetään esimerkin avulla, että uiminen voi olla hauskaa. Kun lapsi löytää veden ilon, lähdetään harjoittelemaan uinnin perustaitoja, kuten kellumista ja sukeltamista apuvälineiden kanssa. Lue lisää Veteentotuttelu-uimakoulusta →
Uimahalli on jännittävä, uusi kokemus lapselle: kokonaan vieras ympäristö, uimahallissa kaikuvat äänet ja roiskuva vesi tarjoavat omanlaisensa aistiärsykkeen lapselle. Ja kun lapsi uskaltautuu veteen, muuttuvat niin liikkuminen kuin tasapainokin erilaiseksi kuin kuivalla maalla. Uuden oppiminen ja veteen totutteleminen ovat pitkälti temperamenttikysymyksiä, jokainen lapsi reagoi ja vastaanottaa uuden tilanteen omalla tavallaan. Tärkeää on antaa lapselle aikaa tutustua veteen rauhassa ja edetä uinnin opettelussa lapsen tahdissa.
Lapsen rohkeus vedessä kasvaa kun lapsi tuntee olonsa turvalliseksi vedessä
Kun puhutaan pienistä, alle kouluikäisistä lapsista, altaaseen meneminen saattaa jännittää kovasti. Uinninopettajan tavoite on saada lapselle mahdollisimman turvallinen olo altaassa ja tarjota lapselle heti alkuun uinnin apuväline, josta lapsi saa sekä turvaa että apua kellumiseen. Esimerkiksi pötköjen ja uintiliivien kanssa on hyvä harjoitella veden kelluttavaa tunnetta ja oikeaa uintiasentoa. Kun lapsi oppii luottamaan veteen ja itseensä vedessä, kasvaa myös rohkeus kokeilla uusia asioita. Veteentotuttelu-uimakoulussa pyritään luomaan lapselle rento olotila veden äärellä ja uimakoulun tavoite on, että lapsi oppii toimimaan ja liikkumaan vedessä.
Veteentotuttelu-uimakoulu jaetaan elokuusta 2024 alkaen kahteen eri ikäryhmään
Elokuusta 2024 alkaen Veteentotuttelu-uimakoulusta löytyy omat ryhmänsä 3–4-vuotiaille ja 4–7-vuotiaille. Muutoksen takana on halu tarjota vettä jännittäville tai pelkääville lapsille matalankynnyksen uimakoulu ikätasoa katsomatta. Kun veteen on saanut totutella rauhassa oman ikäisten kanssa, voi tasolla Alkeet aloittaa suoraan uinnin alkeiden opettelun ja ryhmän tasoerot pysyvät pienempinä. Kurkkaa alta FitPitin alkeisuimakoulut, joihin osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta uimisesta!