Uimataitoviikko — Ajatuksia uimataidottomuudesta aikuisiällä
Suomessa uimataitoa pidetään välttämättömänä mutta viimeisimmän kyselytutkimuksen mukaan vain 55% kuudesluokkalaisista ja 53% aikuisista on uimataitoisia. Vuonna 2011 tehdystä tutkimuksesta selviää, että pohjoismaisen määritelmän mukaisesti uimataitoisia 15–64-vuotiaista oli 68 prosenttia, kun vuonna 2006 luku oli 64%.
Jos lapsena ei ole oppinut uimaan, uimataidon opettelu aikuisena voi tuntua vaikealta
Aikuinen voi hävetä uimataidottomuuttaan, sillä monet pitävät uimataitoa itsestäänselvyytenä. Tästä johtuen uimataidoton voi kokea huonommuuden tunnetta, mikä entisestään kasvattaa kynnystä aloittaa uimisen harjoittelu.
Uimataidottomuus voi johtua esimerkiksi pelosta, jonka voittaminen voi olla hyvinkin hankalaa. Jos vettä on vältellyt vuosikausia, ei ole helppoa unohtaa kaikkia pelkotiloja ja aloittaa harjoittelua. Häpeä vain pahentaa asiaa.
Uimataidottomuuden syynä voi olla esimerkiksi koettu trauma. Jos lapsena on käynyt läheltä piti -tilanne, ja vesi on ruvennut pelottamaan, siitä on vaikea päästä yksin eroon. Pelko voi olla myös opittua. Jos oma vanhempi on pelännyt vettä, se tarttuu lapseenkin. Joskus vesipelko syntyy pelottelemalla, vanhempi on voinut kieltää esimerkiksi sukeltamisen, mistä voi jäädä tunne, että sukeltamiseen liittyy jotain pelottavaa. Lapsi ei välttämättä kerro pelosta, vaan pitää sitä normaalina ja pelko pysyy mukana aikuisikään asti.
Usein heikkoa uimataitoa tai uimataidottomuutta peitellään, eikä sitä haluta tuoda ilmi
Moni aikuinen kamppailee uimataidottomuuden ja siihen liittyvien tunnetilojen kanssa. Aikuisille tarkoitetuissa uimakouluissa saa vertaistukea sekä avaimet uimataidon oppimiseen. Uimaan opettelu aikuisena voi tuntua vaikealta ja jopa mahdottomalta, mutta on hyvä olla itselleen armollinen. Uimaan ei opi salamannopeasti vaan siihen kuluu kaikilla aikaa. Kärsivällisyys ja sinnikkyys ovat isossa roolissa uimaan opettelussa. Opettelun kanssa kannattaa edetä tarpeeksi hitaasti ja rauhallisesti, itselle sopivalla vauhdilla. Uimaan oppimisen tahti on jokaisella yksilöllinen, ei siis kannata verrata itseään muihin.
Uintivälineet helpottavat uinnin opettelua
Uinninopettelun tukena on olemassa paljon erilaisia välineitä, kuten pötköjä ja uimalautoja. Yksi tärkeimmistä varusteista uimaan opettelussa ovat uimalasit. Uimalasien avulla silmiin ei mene vettä ja silmät pystyy pitämään auki veden alla. Huonot uimalasit eivät istu kunnolla ja niihin menee paljon vettä, mikä tekee uinninopettelusta epämukavaa. Kun lasit istuvat kasvoille hyvin, ne pysyvät painettuina silmillä, ilman hihnan laittamista.
Uimalasien avulla voi laittaa naaman veteen, jolloin näkee, mitä veden alla tapahtuu. Tämä voi auttaa pelon ylipääsemisessä esimerkiksi kun laittaa naaman veteen ja näkee omat jalkansa veden pohjassa tai vaihtoehtoisesti miten toinen ihminen sukeltaa. Jos joutuu sukeltamaan silmät kiinni, voi pelkoa lisätä se, ettei näe mihin on menossa ja mitä veden alla tapahtuu. Veden alla näkeminen on iso osa uimaan opettelua, sillä veden alta tarkasteltaessa voi saada uusia vinkkejä siihen, miten tehdä erilaisia harjoitteita. Uimalaseilla näkee myös koko ajan halutessaan kuinka syvä uima-allas on. Ilman uimalaseja sukeltaminen voi tuntua hyvin epämiellyttävältä.
Aikuisten uimataidottomuus saattaa heijastua lasten uimataitoon
Vaikka aikuinen ei osaa uida, olisi tärkeää, että lapset pääsevät tutustumaan veteen ja harjoittelemaan uintia. Tämä onnistuu esimerkiksi uimakouluissa tai jonkun muun tutun ja turvallisen aikuisen kanssa. Lapsen voi olla vaikea oppia uimaan, jos he eivät pääse pienestä pitäen touhuamaan veden parissa. Aikuisen tulisi pystyä kannustamaan ja tukemaan lasta uimaan oppimisessa omasta pelosta huolimatta.
psst! Tiesithän, että FitPitiltä löytyy uimakouluja myös uimataidottomille aikuisille? Yksityisillä altailla järjestettävät uimakoulut tarjoavat rauhallisen oppimisympäristön ja jokainen saa edetä omassa tahdissa. Seuraavat uimakoulut starttaavat elokuussa!