Vesiturvallisuus — Vahva uimataito on vesiturvallisuuden perusta
Turvallisuus veden äärellä on erityisen tärkeää Suomessa, missä vesistöt ovat olennainen osa kesänviettoa. Suomi on täynnä järviä, merenrantoja ja jokia, mikä tarjoaa monia mahdollisuuksia nauttia vedestä, mutta tuo samalla mukanaan riskejä.
Jotta veden äärellä voi viettää aikaa turvallisesti, tulee vesiturvallisuudesta huolehtia ja uimataitoon kiinnittää huomiota. Veden äärellä tapahtuvat onnettomuudet voivat olla nopeita ja vakavia, eikä mahdollisuutta onnettomuuksiin osata välttämättä ottaa lainkaan huomioon. Lue tästä miten otat vesiturvallisuuden huomioon Suomen kesässä!
Vesiturvallisuuden perusasiat kuntoon
Opeta lapsille uimataitoa varhaisessa vaiheessa ja rohkaise heitä harjoittelemaan uimista turvallisessa ympäristössä. Mitä varhaisemmassa iässä uimisen aloittaa, sitä luontevampaa ja turvallisempaa veden äärellä oleminen on. Usein uimataidon oppiminen tapahtuu myös nopeammin ja helpommin, mikäli veteen on päässyt totuttelemaan jo varhaisessa iässä.
Varmista oma riittävä uimataito. Harjoittele uimista säännöllisesti ja huolehdi, että oma uimataitosi on riittävä — näin pystyt tarvittaessa huolehtimaan paitsi omasta, mutta myös muiden turvallisuudesta veden äärellä. Tiesitkö, että henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle, ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen Pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan?
Huomioi sääolosuhteet ja tutustu vesistöihin. Sääolosuhteiden huomioiminen on tärkeää. Esimerkiksi kova tuuli voi tehdä uimisesta vaarallista ja ukkosella uimista tulee välttää kokonaan. Ota selvää vesistöjen syvyyseroista ja mahdollisista virtauksista ennen uimista. Veden lämpötila saattaa myös yllättää kokeneenkin uimarin, joten viileään veteen on hyvä totutella rauhassa.
Huolehdi vesiturvallisuudesta myös veneillessä. Pue pelastusliivit aina kun astut veneeseen ja varusta ranta-alueet pelastusrenkailla tai -köysillä.
Hyvä uimataito on paras tapa ehkäistä hukkumisia
Kesällä vesistöjen käyttö lisääntyy Suomessa merkittävästi, mikä nostaa myös hukkumisriskiä. Hukkuva henkilö ei usein pysty huutamaan apua, koska hän kamppailee pysyäkseen pinnalla. Tämän vuoksi hukkuvaa voi olla vaikea erottaa vedessä, mikä tekee paitsi uimavalvonnasta mutta myös oman uimataidon huolehtimisesta erityisen tärkeää. Vesistöissä uimiseen liittyy myös muita riskejä, kuten loukkaantumiset ja tapaturmat, esimerkiksi liukastumiset ja sukellusonnettomuudet.
SUH:in mukaan suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, pukemalla pelastusliivit aina vesille lähdettäessä, olemalla vesillä selvin päin sekä pitämällä huolta omasta toimintakyvystä ja uimataidosta.
Miten tunnistaa hukkuva ja toimintaohjeet hätätilanteeseen
Hukkuvan ihmisen tunnistaminen voi olla haastavaa, koska hukkumistilanteet eivät aina ole niin dramaattista mitä elokuvissa nähdään. Hukkumisen merkit saattavatkin olla varsin huomaamattomia. Hukkuva ihminen ei yleensä pysty huutamaan apua, koska hänen päänsä saattaa olla veden alla ja keskittyminen hengittämisessä. Hukkuva ei välttämättä pysty pitämään itseään pinnalla tai liikkumaan hallitusti vedessä, hukkuva saattaa näyttää siltä kuin yrittäisi kiivetä ylöspäin veden pinnasta. Hukkuminen tapahtuu usein hiljaisuudessa, ilman huutoja tai näkyviä avunpyyntöjä.
Vuoden 2023 kesäkuukausien aikana Suomessa hukkui yhteensä 42 ihmistä. SUH:in mukaan hukkuneita oli kesäkuussa 13, heinäkuussa 16 ja elokuussa 13.
Jos huomaat jonkun olevan vaarassa vedessä, toimi nopeasti, mutta turvallisesti
Soita hätänumeroon 112 ja ilmoita tilanteesta. Anna tarkka sijainti ja kuvaile tilannetta mahdollisimman selkeästi.
Jos mahdollista, tarjoa apuväline. Jos sinulla on käytettävissä pelastusrengas, kellukkeita tai muita apuvälineitä, yritä heittää niitä hukkuvan henkilön lähelle.
Varmista oma turvallisuutesi. Älä yritä uida hukkuvan henkilön luo, ellei sinulla ole asianmukaista koulutusta ja varusteita pelastamiseen. Tämä voi johtaa pahimmillaan kahteen hukkuvaan henkilöön.
Järjestä apua ja seuraa tilannetta. Jos olet rannalla eikä pelastusvälineitä ole saatavilla, yritä järjestää muita ihmisiä auttamaan. Pyri löytämään taitava tai kokenut uimari paikalle mahdollisimman pian. Pidä silmällä hukkuvan henkilön sijaintia ja pyydä tarvittaessa hätäkeskukselta ohjeita pelastustoimenpiteisiin ennen avun saamista.
Huolehtimalla riittävästä uimataidosta, huolehdit vesiturvallisuudesta
Myös Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Tukes ovat ilmaisseet huolensa lasten puutteellisesta uimataidosta viime kesän jälkeen. Puutteellinen uimataito heikentää aina vesiturvallisuutta.
“Kesän aikana tapahtui useita hukkumisia ja vakavia läheltä piti -tilanteita alakouluikäisille lapsille sekä uimarannoilla että uimahalleissa. Yhteistä näille onnettomuuksille on ollut se, että lapset ovat olleet kaikki 10-vuotiaita. Tapahtumat ovat herättäneet huolta lasten uimataidosta ja turvallisuudesta vesillä.” (SUH 14.9.2023)
Tukesin ylitarkastaja Anne Hiltusen mukaan Tukesin saamien ilmoitusten perusteella näyttää siltä, että lasten heikko uimataito on aiheuttanut hukkumisia ja vaaratilanteita myös kuluttajapalveluissa, kuten leiritoiminnassa, uimahallipalveluissa ja uimarannoilla.
– Tänä kesänä merkillepantavaa on ollut se, että vedessä vaaraan joutuneet lapset ovat olleet jo hieman aiempaa vanhempia. Palveluiden ikärajat eivät välttämättä ota huomioon, että kouluikäisetkin lapset voivat olla uimataidottomia, kertoo Hiltunen SUH:in uutisessa.
Tukes ja SUH haluavatkin vedota sekä palveluntarjoajiin ja lasten vanhempiin, että lasten ja nuorten uimataitoon ja turvalliseen vesillä liikkumiseen kiinnitetään enemmän huomiota.
Näin huolehdit vesiturvallisuudesta rannalla lasten kanssa
Pidä aina silmällä lapsia ja heikompia uimareita vedessä
Aikuisen tulisi olla jatkuvasti valmiudessa ja lähellä vesistöä jossa lapset uivat
Käytä tarvittaessa kelluntavälineitä lapsilla ja varmista, että ne ovat sopivia ja asianmukaisesti kiinnitetty
Kuten sanottu, paras tapa huolehtia vesiturvallisuudesta on huolehtia riittävästä uimataidosta. Kannusta lapsia osallistumaan uimaopetukseen ja harjoittelemaan uimista säännöllisesti ja huolehdi myös oman uimataitosi riittävyydestä. Uimataitoa on lisäksi hyvä pitää yllä säännöllisesti harjoittelemalla. Ota ilo irti Suomen monipuolisista mahdollisuuksista nauttia kesästä veden äärellä huolehtimalla vesiturvallisuudesta aina, kun olet veden äärellä.
Lähteet:
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) – Tukes ja SUH huolissaan lasten uimataidosta – puutteelliset taidot ovat lisänneet onnettomuuksia vesillä (14.9.2023)
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) — Ajankohtaiset hukkumistilastot 2024 / Raportti ennakkotilastoista vuonna 2023